jump to navigation

Bolasepak kita kini menjadi barah? January 30, 2007

Posted by sinchan in Sukan.
trackback

ymb.jpgTentu sekali masih ramai yang mengigati  zaman kegemilangan bolasepak tanah air ketika  Malaysia segagah pasukan  Jepun dan juga  Korea . Perlawanan  antara Korea atau Jepun. Nama-nama seperti Mokhtar Dahari , Syed Ahmad, Isa  Bakar , Ali Bakar,Bahwandi Hiralal, Soh Chin Aun , M Chandran , V Arumugam , Santokh Singh dan banyak lagi wira-wira  pasukan Malaysia amat di geruni oleh pasukan Korea  dan juga Jepun.

Negara kita  juga  pernah melayakkan diri sebanyak dua  kali  ke  Sukan Olimpik dan sering mejadi juara Piala   Merdeka pada ketika itu yang merupakan satu pertandingan yang  terhebat di rantau Asia ini. 

Malahan  pertandingan Liga Malaysia pada  ketika itu adalah merupakan  satu pertandingan yang begitu hebat yang di nantikan oleh segenap lapisan masyarakat  kerana ianya  merupakan  satu pertandingan liga  yang paling hebat yang melahirkan ramai bintang-bintang bolasepak tanah air.

 

 

Namun setelah  Liga Bolesepak kita  bertukar menjadi morden dan komersial  lantas mendesak akan  sumber kewangan yang besar , lalu   kepimpinan bolasepak negara terpaksa  di sesuaikan dengan kepimpinan yang berpengaruh yang boleh menghasilkan  sumber  kewangan  kepada  Persatuan Bola  Sepak Malaysia maka  kepimpinan  bolasepak kita  tidak lagi mencari kualiti kepimpinan  yang benar-benar faham tentang memajukan mutu bolasepak tanah air.

 

Bermain bolasepak sekarang bukan lagi satu komitment , ianya kini  telah bertukar sebagai satu kerjaya yang lumayan dan glamour.Di sinilah mulanya  kejatuhan mutu permainan kita  yang semakin lama semakin tenat dan berterusan sehingga  menjadi satu barah yang amat sukar untuk diubati lagi dalam masa  yang singkat.

 

Namun sesuatu perlu dilakukan demi maruah sukan yang  paling popular di tanah air kita dan juga  di dunia. Sampai bilakah kita akan sentiasa memakan hati berulam jantung setiap kali kita memberikan harapan kepada pemain-pemian yang memakai jersi harimau Malaysia ini turun ke padang menentang pasukan lawan.

 

Sampai  bilakah kita  sering menerima kekalahan demi kekalahan . baru-baru ini kita dikejutkan lagi dengan kekalahan pasukan kita  di Singapore dalam  piala  Asia Pasific.Sedangkan  Singapore pada suatu ketika dahulu pernah tewas  dengan pasukan yang bertaraf negeri sahaja di Malaysia.

 

Thailand  kini menjarakkan kualiti persembahan mereka semakin jauh dari pasukan Malaysia, apakah kita akan terus ketinggalan dan suatu ketika nanti sukan ini akan berkubur di tanah air kita.

Kawan-kawan mari kita bincangkan , apakah yang patut kita  suarakan demi kepentingan sukan yang paling di minati ini.

 

Comments»

1. azman adnan - January 30, 2007

Sebenarnya kita terlalu mahukan sumber kewangan di mana kita terpaksa melantik mereka-mereka yang tidak punya kepimpinan dalam kesukanan bola sepak ini tetapi punya pengaruh kewangan.

Semenjak FAM sepatut menukar kepimpinan mereka demi sukan bolasepak tanah Air. Presiden FAM telah terlalu lama menjawat jawatan ini dan sukan bolasepak kita semakin parah.

2. bumi non malay - January 30, 2007

Kemerosotan bolasepak di Malaysia adalah kerana ideologi Racism in Islam UNNO/PAS Cult. Dulu berbilang bangsa kini sejenis bangsa. Kat Doha 2006 berapa pingat emas melayu tak malu UMNO/PAS Islam Cult dapat??

Tak Duga dalam Sukan pun penganut ideologi Racism in Islam UMNO/PAS
Cult nak main Racism. Sumpah Pasukan apa pun yang terlalu pro melayu tak akan berjaya dalam arena dunia!! Padan Muka kamu semua.

Panggil itu Sultan Rogol Pahang…..Bersara dan bungkus…..siapa panggil di berterusan…..ideologi dia macam UMNO Racist…..semua yang salah kecuali UMNO racist. Kalau begini mentaliti….harap bencana Sukan pun berterusan….Boikot tengok sukan di Malaysia yang mengamalkan RACISM. Hanya pergi tengok sukan yang ada 4-5 bumi non malay dalam satu pasukan….kalau tidak..tentu pretasi permainan rendah…poket kamu pun rugi lagi marah lihat prestasi yang tak memuaskan Racist..Permain pun mungkin semua penganut Racism in Islam UMNO/PAS Cult……..itu saja kesimpulan…….Racism dalam Sukan jangan sokong Malaysia!!…itu saja kesimpulan!!

3. yap hon siew - January 30, 2007

Saya mencadangkan agar sdr yg memberikan komen di atas agar segera ke hospit dan membuat pemereksaan mental krn kronik sdr sudsh sampai ke tahap gaban (olonh jaga sensitivIti kaun.

4. Amber Chia - January 30, 2007

Race doesnt count in sport la, just like in the modelling world. But, FAM needs to find better (and cuter) footballers for the country! Losing to Singapore is not COOL!

5. Zarina Jamaluddin - January 31, 2007

Bangsa tidak ada kenan mengena dengan sukan, saya sokong ambia.tetapi janganlah kerana anda terlalu pekat dengan politik dan membawa politik dalam sukan. Sukan adalah sukan. Banyak perkara yang perlu datuk Azalina lihat dan dengar untuk memperbaiki bidang sukan kita, lihat sahaja dalam FAM . Ada sumber-sumber mengatakan bahawa Rexy tidak akan menyambung kontrak untuk melatih pemain Malaysia kerana beliau tertekan dengan politik BAM

Yap kim Hock Ketua jurulatih dikatakan mencari pengaruh agar semua pemian mendengar kata-katanya. Banyak perkara baru yang mahu di serapkan oleh rexy tidak dapat di impilmentasikan kerana Yap tidak mahu nama rexy mengatasi nama beliau.

Dengar khabar , Malaysia sengaja kalah dlam acara double di Asia game, wal hal apa sangat kekuatan bergu korea itu untuk menjatuhkan rexy. mujur rexy dapat mencari formula baru dengan memecahkan gandingan bergu dan berjaya menjadi juara bergu walaupun baru.

seewaktu di stadium ketika saya menyaksikan perlawanan bolasepak anatar singapore dan malaysia , saya sudah tahu akan keputusan malam itu sebelum permainan masuk 2 nd half dan telah tahu akan kesudahan keputusan pertandingan sebelum permaianan bermula di singapore. Apa ni…… huh….

6. Tengku Bentan - January 31, 2007

Saya hairan mengapa Presiden bolasepak Malaysia tidak mahu letak jawatan sedangkan telah terlalu banyak desakan yang telahpun di suarakan agar beliau metakkan jawatan. Mengapa dan sampai bila belua perlu menerajui sukan yang popular ini dan kini hampir tidak popular kerana mereka hanya mahukan sukan ini mengikut selera beliau sahaja dan bukan selera rakyat. siapa setuju agar keseluruhan mereka dalam BAM ini melatkkan jawatan.

7. Idham Ibrahim - January 31, 2007

Susah …. Biar rakyat sahaja yang urusak sukan negara. Sultan tenguk aja lah ……..

8. Hassan Bakri - January 31, 2007

Bubarkan saja kepimpinan FAM – Cari pemimpin baru demi sukan negara. Kenapa Datuk Azalina tidak mahu sound saja diorang ni……….

9. munir B - February 2, 2007

helo brader (bumi non malay)…tak bagus la bangkitkan isu racist ni…we r malaysian ma…dont be like that la…angry with mosquito u burn the mosquito net…u marah2 macam ni pun sukan tak boleh maju…apa kata u buat satu proposal hantar ke FAM/kementerian untuk atasi masalah ni dengan u punya solution…kadang2 orang pandai cakap saja…kerja tak pandai buat…cakap memang senang…cuba guna otak n gerakkan sendi…itu lagi bagus…i sokong amber chia…coz she’s hot…jangan gaduh2…kita semua kawan ma…jangan marah ha nanti cepat mati…!

10. Dutchlady - February 2, 2007

Hi la Bumi Non Malay..

Kenapa u frust sangat sehingga hilang pertimbangan?

We are Malaysian. so tak timbul isu yang Melayu tak menang atau bangsa lain menang di Sukan Asia, Doha 2006. Sukan adalah salah satu elemen yang menyatu-padukan penduduk bukan sahaja di Malaysia bahkan di seluruh Dunia.

11. Dutchlady - February 2, 2007

Bumi Non Malay,

Jika u watch the Asian Games Doha, can u see how bersatu padunya penyokong dan atlet yang berbilang bangsa together. it is a prove that Sport is an agent of change….. so tak timbul isu racism here.

Malaysia boleh!!!

12. azimah kadir - February 4, 2007

Betul lah semua org frust kita kini di blkg thailand sing kdg2 veitnam pernah kalah dgn filipina. Tapi kita tk akan ikut cara pas boikot pilihanraya Sendiri yg rugiibrahim saad juga tidak banyak menyumbang.

13. Kakibola - February 6, 2007

Target Ibrahim Saad saehingga ke piala dunia ..tah tahun berapa tah ..ada disebutnya baru-baru ini, Tak ingat sebab tak berminat nak tahu angan-angan Ibrahim Saad tuh. Kalau mcm ni lah bolasepak kita …seribu tahun lagi pun kita tak boleh menang Piala Asia.Inikan pula nak jejak kaki kat piala dunia.

14. kakibangku - February 11, 2007

Ini bukan salah sultan ka kerajaan ka jurulatih ka tapi salah rakyat malaysia dan atlet malaysia sendiri yang lemak dan sudah menjadi basi. Tak bersemangat langsung tak patriotik. caman nak menang.

i pegi west virginia tengok dorang main football untuk universiti, semua orang support and have bonding yang kuat. semua orang satu town cuti untuk keja pi sokong pasukan dorang MARSHALL. sehingga kan semua penduduk di wv cakap “WE ARE MARSHALL”. Tak caya p surf internet baca history and true story about that team. I heard ada cd about that team u all belila tenguk.

Kalu kita bole jadi fanatik and ubah mindset kita i think this year we can be KOre, China or Jepun. Dorang pun kecik saiz macam kita. why they can because respect, discipline and mostly support from child to old people..can we?

YES i yakin. Start with your own community and get bonded. Majulah sukan untuk diri, keluarga dan negara kita MALAYSIA BOLEH

15. Mustaffa - February 11, 2007

Sebut pasal bola ni macam dah malas nak dipikirkan.. apalah nasib sipermain kalau yang tak bermain yang seolah menendang bola. Cuba sesekali tengok kebelangkang dimana perginya permain kita yang lalu ? Hidup Ke Mati ke ? Nak pikul nama negara keatas kenalah jaga kebajikan bukan mengadai bakat yang ada.

16. Mustaffa - February 11, 2007

Nak cerita pasal bola ni malas rasanya. coz tak habis habis ketidakpuasan hati.Yang Pelik tu Yang tak main bola macam dia yang menendang Bola.

Oi Kawan toleh lah kebelangkang tengok mana perginya permain2 kita yang lalu yang banyak menaikkan nama negara ? sekurangnya bakat bakat yang baru ni tidak lah takut terbiar bila mereka bermati matian bermain memikul nama negara.

Yang mana nak mengadai bakat bangsa dan pemain Negara udahlah tu bawa lah sedar sikit. tak bolah buat biar lah orang yang berkemampuan buat membela nasib permain Bolasepak kita.

17. Kakilubang - February 13, 2007

Elo mr kakibangku, dulu my grand dad hah , my dad and myself juga fanatik bolasepak . u tak perlu nak cerita kat luar negerilah…sbb i tak pergi sana. mana i tahu orang sana pun tak main bola.

Straight fowardlah…..kalau dah asyik kalah saja, dgn negeri yang tak pernah main bola pun kalah, nak fanatik mcm mana. Are we so stupid to support pasukan yang binggung ma…nanti kita pun jadi binggung.

the best things is this people + the management , they take footbal laike slot machine ma…bertaruh nak buat duit. Bukannya penonton yg bertaruh, players and the officer….

That’s ibu pejabat polis Shah Alam at one time dahulu penuh dengan players Selangor.

Do we still mahu jadi fanatik ka…whwn they tipu us……

18. anti MY TEAM - February 22, 2007

aku tgk jerk dah dpt agak..pasukan bola spak malaysia bkan yer bleh gie jauh……mcm MY TEAM tue….shebby tue mase kat uji bkat mcari permain MY TEAM tahu nk kritik bakat org jerk mcm SIALLLLLLLL…….Ko tue dahlah KAPIR……..cube ko tjukkn bkat bola ko………

19. bola bola api - February 22, 2007

ko nie sheby bodo..tahu nak kutuk org

20. combi - April 12, 2007

anti my team and bola2, shebby 2 dulu national player k? korang x ingatla coz agaknya korg pun x lahir lg time 2. akhir tahun 80an and awal 90an dia main 4 natioanal. ko jgn nak cmpur2 la plak isu kapir2 ni. datz y he know how 2 judge player.

21. dol toll - July 11, 2010

ini ..apa yg terjadi pada 1972

The 1972 Summer Olympics, officially known as the Games of the XX Olympiad, were an international multi-sport event held in Munich, in what was then West Germany, from August 26 to September 11, 1972.

football

Men’s Team Competition

* First Round (Group A)

* Lost to West Germany (0-3)
* Defeated the United States (3-0)
* Lost to Morocco (0-6) → did not advance, 10th place over-all

* Team Roster

* Bahwandi Hiralal
* Osman Abdullah
* Salleh Ibrahim
* Mohamed Bakar
* Zawawi Yusoff
* Harun Jusoh
* Shaharuddin Abdullah
* V. Krishnasamy
* Ali Bakar
* Rahim Abdullah
* Wong Kam Fook
* Looi Loon Teik
* Khoo Luan Khen
* Lim Fung Kee
* Soh Chin Aun
* Wong Chun Wah
* Namat Abdullah
* Hamzah Hussein
* Dell Akhbar
* Santokh Singh
* Chow Chee Keong (gk)
* syed ahmad
* M.Chandran

kesimpulannya….malaysia hanya berjaya layak ke olimpik 1972 dan 1980….1980 pulak kita x dapat memperbaiki keputusan sampah di olimpik 1972 sebab politik x bagi kita main….yg kelakarnye…peringkat tertinggi bola sepak ialah piala dunia bukan sukan olimpik..setiap negara hantar pasukan terbaik ke piala dunia…

so jangan banggakan sangat pencapaian lalu….walaupun lagi bagus dari skarang…kalah 3-0, 3-0, 6-0…kalao tanya penonton zaman skang.. nak bangga celah mana?
* First Round (Group A)

* Lost to West Germany (0-3)
* Defeated the United States (3-0)
* Lost to Morocco (0-6) → did not advance, 10th place over-all

ayoh maju ke depan dan depan lagi…sebab… selagi malaysia x layak piala dunia….bola sepak kita masih sampah lagi

22. entahhhh - July 19, 2010

aku setuju dengan dol toll, bila kita sebut pasal kehebatan bola malaysia tahun 80an tu, kita mesti cerita pasal kehebatan m’sia kalahkan korea selatan, layak ke olimpik 2 kali dan rekod piala merdeka yg kita pegang… kenapa kita selalu dengar crita malaysia kalahkan korea saja? bagaimana team asia yg lain? hampir2 tak diketahui… ok, bolasepak malaysia dikatakan cemerlang pada era 60an, 70an, dan 80an… tapi kalau korang baca rekod malaysia dalam kelayakan piala asia, kita cuma layak pd tahun 1976, 1980 dan tahun 2007 aje. itupun tahun 2007 sbg tuan rumah dan kita jadi team belasahan. Tapi pelik kan? kita cuma layak cuma 2 kali (sebagai BUKAN TUAN RUMAH ke piala asia) bayangkan, kita tak layak ke piala asia pada tahun 1956, 1960, 1964, 1968, 1972, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004. kalau betul malaysia memang hebat pada era 60 hingga 1980, kenapa kita cuma layak ke piala asia 2 kali saja dlm peringkat kelayakan?? apa yg dah jadi pada rekod malaysia pada tahun 1960, 1964, 1968, 1972, DAN 1984??? SEDANGKAN tahun ni dikatakan tahun kegemilangan bolasepak Malaysia! ingat ini PIALA ASIA, BUKAN PIALA DUNIA! adakah rekod ini cuba disembunyikan dan kita sendiri yg mereka mitos mengatakan kita jaguh asia?? kalau benar malaysia jaguh asia ketika tu, sepatutnya hampir setiap tahun malaysia sudah layak ke piala asia dalam era 60an hingga 80an.

23. entahhhh - July 19, 2010

hehehhe… fikirkan sama2 benda ini brader….. adakah kita yang syok sendiri yg mengatakan kita ini jaguh asia era 70 80an….. bukan aku nak rendahkan player dulu…. tapi sebagai untuk membuktikan ini adalah FAKTA, bukan AUTA!

24. rakyat Malaysia!!! - August 31, 2010

entahhh..!!!aku bg cadangn supaya k0 je la yg main team malaysia,,pndai k0 komen,,!!!!perngkt mane k0 prnah pegi dlm bola sepak,,brother,,crmin la dri ckit,,sbagai rkyt malaysia ptutnye ko beri sokongn kt team bola sepak malysia,,,kalu ko main bola sepak malaysia smpai piala dunia aku xkisah ko nk komen bnyk2…mitos x wujud dlam bola sepak…aku ras org yang brpandangan mcm entahhh n hnya org yg x minat bola sepak je…spa k0 sbnarnya..????????????????????????FAKTA,bukan AUTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!FIKIR-FIKIRKN LAH..!!!!PSAL ADA ORG MCM KORNG N LAH BOLA SEPAK MALAYSIA X BERJAYA,,!!!!!!!SEDAR sikit!!

25. Leora - June 21, 2013

excellent issues altogether, you just received a brand new reader.
What may you recommend in regards to your post that you simply made a few
days ago? Any sure?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: